Waar gezongen wordt
“Als een rode draad mij zou verbinden met alle generaties voor en na mij, dan zou die op dit moment alleen bestaan uit een klein, rood puntje. Een eenzaam stipje in de eeuwigheid. Een enkele noot op een verder lege partituur.“
Een jonge vrouw studeert af aan het conservatorium zonder daarna ooit nog een noot te zingen. Wanneer haar buurvrouw op een dag vraagt waarom ze niet meer zingt, begint ze aan een zoektocht. Die brengt de voormalige zangeres naar een overvolle zolder en langs verschillende tijden die aan haar verbonden zijn. Naar haar conservatoriumstudie en het overlijden van haar ouders, maar ook naar verder terug, toen haar ouders in dit land onder heel andere omstandigheden leefden. En naar de tijd van haar voorouders, nog langer geleden, in een ander land maar met vergelijkbare verhalen. Verhalen over muziek, verlies, jodendom, rouw en schaamte.
Waar gezongen wordt is de intieme zoektocht van een zangeres naar haar verleden, haar familiegeschiedenis en identiteit, maar bovenal naar haar eigen stem.
Waar gezongen wordt in de media
(een selectie):
“Ontroerend en gevoelig en goed geschreven. Het lijkt me dat ze haar stem gevonden heeft en dat we nog veel van Shula Tas mogen verwachten.”
“Waar gezongen wordt is een integere zoektocht naar je wezen, [...] in de taal is het bovendien een klein mirakel van lichtgevende eenvoud.”
“Intelligent, fijnzinnig debuut. ”
Te gast bij Nooit meer Slapen
In gesprek met Pieter van der Wielen over muziek als overleving, over de confrontatie met ongewilde erfenissen, over het schaamtebeest in de bek kijken.
“Soms moet je dingen opruimen om te kunnen ademen.” -Interview in Het Parool
Volgens de Volkskrant één van de beste boeken van 2022
En verder…
Schreef ik onder meer een:
Reportage over de culturele kloof waarin ik onderzoek waar onze woede vandaan komt, voor PS Het Parool.
Interview voor Brandpunt+ over 25 jaar Srebrenica. Foto’s door Robin de Puy.
Brief aan de stilte, een belangrijk personage in mijn boek. Voor SLAA.
Column in Volkskrant Magazine.
